Hírek

2022.03.28.

Az el nem dobott szemét a jó szemét

Az el nem dobott szemét a jó szemét

Aki igazán komolyan gondolja a természetvédelmet, az erdei szemetesekbe se dob ki semmit, és van nála egy zacskó az út közben talált hulladéknak.

Elég lehangoló, amikor csokipapírba vagy üdítősdobozba botlunk a látszólag érintetlen természetben, és egy-egy bokor alján heverő műanyag palack láttán azon morfondírozunk, mi járhatott annak a fejében, aki odadobta. Azt hitte lebomlik, vagy valaki összeszedi, esetleg még örülnek is neki az erdei állatok?

A tökéletes megoldás nyilván az lenne, ha a fejekben raknánk rendet és minden generáció számára az lenne a természetes, hogy a szemétnek a szemetesben lenne a helye, ott is szelektálva. Amíg ez nem valósul meg – sajnos lassú folyamat lesz – addig alapvetően három dolgot tehetünk szemét fronton:

  1. A lehető legkevesebb környezeti terheléssel járjuk a természetet, amibe az is beletartozik, hogy még a saját szemetünket is hazavisszük, hiszen az erdei kukák működtetése meglehetősen macerás, ráadásul a szél és az állatok is széthordhatják a felhalmozott hulladékot. Itt jegyezzük meg, hogy az erdei tűzrakókba dobott szemét, különösen az alumínium és műanyag italos dobozok, palackok sincsenek jó helyen, mert ezek vagy nem égnek el, vagy elképesztően sok káros anyag keletkezik a folyamat során.
  2. Ha annyi szemétre bukkanunk, amennyit magunkkal tudunk vinni – például egy erre rendszeresített zacskóban - összeszedjük és kivisszük a természetből, ám ha ennél többet találunk – sajnos a települések környékén jó esélyünk van rá – akkor bejelentést teszünk róla. Ha nem tudjuk, vagy szeretnénk kinyomozni az illetékes önkormányzat elérhetőségét, használhatunk kifejezetten erre fejlesztett mobilos applikációkat, ilyen például a Hulladékvadász, vagy a HulladékRadar.
  3. Az igazán elhivatottak csatlakozhatnak, de akár szervezhetnek is saját szemétszedési akciókat a környékükön, vagy egy általuk kedvelt, de teleszemetelt helyen. Aki „csak” csatlakozni szeretne egy ilyenhez, annak jó hírünk van, mert az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ egy egyhónapos szemétszedési akciót hirdetett április 22-ig.

A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” nevű kezdeményezéshez idén 17 állami erdészet, 6 nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet is csatlakozott, valamint aktívan részt vesz benne a Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség is.

A közreműködő szervezetek a következő egy hónapban számos szemétszedő gyalog- és kerékpártúrát indítanak, amelyekhez várják az önkéntesek csatlakozását.

A szervezett szemétszedő túrákat a tavaszinagytakaritas.hu oldalon teszik folyamatosan közzé. A szervezett túrák mellett a kampány minden kirándulót arra buzdít, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon, amelyet teleszed.

A fő cél a probléma megszüntetése

A Tavaszi nagytakarításra olyan mozgalomként tekintenek a szervezők, amelynek célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon, a természetet ne kelljen megtisztítani. A szemétszedés valójában tüneti kezelés, a legfontosabb cél a megelőzés, hogy ne kerüljön hulladék az erdőkbe. Ezért a szemétgyűjtő akciók mellett ugyanennyire fontos cél a szemléletformálás is, és az önkéntesek bevonása, hiszen a közös kertünk csak együtt tartható tisztán. Az akció április 22-én, a Föld napján zárul. A kampányhoz két videó is készült Badár Sándor és Badár Tamás főszereplésével.