Hírek

2020.11.11.

A természetjárókat is érintik a járványügyi korlátozások

A természetjárókat is érintik a járványügyi korlátozások

November 11-től a természetbarátok lehetőségei is beszűkülnek egy időre, hisz látogatóhelyek zártak be, előzetesen meghirdetett programok, szervezett túrák maradnak el. Összeszedtük a legfontosabb változásokat.

A november 10-e éjféltől életbe lépett járványügyi korlátozások értelmében november 11-től határozatlan időre bezártak az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, az erdőgazdaságok által üzemeltetett turisztikai központok, kisvasutak és a nemzetipark-igazgatóságok bemutatóhelyei is.

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása továbbra is engedélyezett, vagyis túrázni, futni, bringázni lehet, és érdemes is, a természetben töltött idő sokat segíthet abban, hogy nemcsak fizikailag, de lelkileg is erősebben induljunk neki ennek a nehéz télnek.

A túracélpontok esetében mindenképpen próbáljunk kevésbé népszerű helyeket választani. Ebben segítséget nyújthat a Természetjáró.hu oldal, ahol rengeteg ötletet találsz olyan helyekről, ahol valószínűleg nincs tömeg. Érdemes a turistamagazin.hu oldalain is keresgélni, mi is többször írtunk olyan kirándulóhelyekről, amelyek kevésbé felkapottak.

A túrázás, terepfutás közben is figyeljünk a távolságtartásra, kerüljük a csoportosulást, egyénileg vagy egy háztartásban élőkkel sportoljunk, kiránduljunk, és a kijárási korlátozás értelmében mindezt 5 és 20 óra között tegyük. Ha futni indulunk, válasszunk kevésbé népszerű turistautakat, hisz járványügyi szempontból nem túl szerencsés, ha a szembejövő túrázók arcába lihegünk.

A maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A nemzetipark-igazgatóságok által működtetett valamennyi bel-és szabadtéri bemutatóhely, idegenforgalmi barlang bezár és turisztikai szálláshelyeik sem vehetők igénybe. Az igazgatóságok határozatlan ideig nem szerveznek rendezvényeket, programokat, a már meghirdetetteket sem tartják meg. Elmaradnak például a szervezett darunéző túrák is.

A szabadon látogatható tanösvények egyénileg, családdal továbbra is felkereshetők. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság belépő ellenében látogatható területeire, a Hortobágy- Halastavi bemutatóterületre, a Szálkahalmi tanösvényre és az Egyek-pusztakócsi bemutatóterületre a nemzeti parki belépőkártyát online lehet megvásárolni.

Az újranyitással és a további intézkedésekkel kapcsolatos friss információkat az igazgatóságok honlapjukon és a közösségi oldalukon teszik közzé, így érdemes ezeket figyelemmel követni, ráadásul ezeken az oldalakon sok-sok érdekességet is olvashatunk, láthatunk az adott nemzetipark-igazgatósághoz tartozó területekről és azok élővilágáról.

Az arborétumok, botanikus és füvészkertek esetében érdemes az aktuális nyitva-, illetve zárvatartással kapcsolatban a létesítmények honlapján, közösségi oldalán tájékozódni. Egyes helyek, főleg a nagy területen fekvő arborétumok továbbra is várják a látogatókat, de például a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, az ELTE Füvészkert és a Szegedi Füvészkert is bezárt.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Túrázz felelősen!

Ha sok időt töltesz a természetben, az segíthet egészségesnek maradnod, de túrázz felelősen! Betegen ne indulj útnak, mindig kerüld a zsúfolt helyeket, lehetőleg ne tömegközlekedéssel, hanem autóval vagy kerékpárral menj kirándulni, kizárólag a veled egy háztartásban élőkkel, és ne aludj ott. A természetben is tartsd mindenkitől a 1,5 méteres távolságot, és kövesd a hivatalos rendszabályokat.