Hírek

2021.07.07.

Az évszázad legbringásabb hónapja volt a június a fővárosban

Az évszázad legbringásabb hónapja volt a június a fővárosban

Örömteli hír: 2000 óta nem mértek annyi kerékpárost egy hónap alatt Budapesten, mint 2021. júniusában.

Az eddigi csúcstartó hónap 2020 júliusa volt, és a rendszeres mérésekből egyértelműen levonható az a tanulság, hogy még a kánikula sem akadályozza meg a kerékpárra váltást, amely egyébként határozott trend lett az elmúlt években a fővárosban, és amelyet a járványhelyzet csak tovább erősített.

Az amúgy sokszor szemmel látható változás egészen konkrétan azt jelenti a számok szintjén, hogy 2021 júniusában 418 573 elhaladást mértek a BKK nyilvánosan elérhető adatokat szolgáltató forgalomszámlálói eszközei, amely mintegy 23%-kal nagyobb a tavaly júniusi adatokhoz, és 6,5%-kal több a csúcstartó 2020. júliushoz képest.

Továbbra is a budai rakparti kerékpárút a legnépszerűbb útvonal, itt 175 852 elhaladást mért a számláló, amely mintegy 28%-kal több a tavaly júniusinál. Az Árpád hídon 94 562 kerékpározót mérték júniusban, ami majdnem 20%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Hungária körút 50 326 kerékpározója 25%-kal teljesítette túl az előző év azonos hónapját. A Múzeum körúton egy irányban mért 59 667 kerékpáros mintegy 20%-kal több a tavaly júniusinál, amiben szerepet játszhat, hogy sokan inkább a kerékpárt választják a metrópótló buszok helyett. Végül, de nem utolsósorban a Csepelre vezető Weiss Manfréd úton 11,5%-os növekedést jelentett az ott elhaladó 38 166 kerékpározó.

A napi átlagos kerékpárforgalom alapján fontos következtetés az is, hogy nem csak a hétvégén bringázók száma növekedett 2021 júniusában.

Az Árpád hídon, a Bem rakparton, a Hungária körúton és a Múzeum körúton a munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpárforgalom. Az is kikövetkeztethető az adatokból, hogy a nyári lezárások idején sokan az autó helyett, a dugók és a parkolóhely-vadászat elkerülése érdekében választják ezt a gyors, egészséges és környezetbarát utazási módot.

Ha még nem bringázol, kezdd el júliusban! Ha már bringázol, segíts másoknak elindulni!

A Magyar Kerékpárosklub egyébként kiváló oktatóvideókat, valamint a konkrét közlekedési helyzetekre (pl. a Nyugati pályaudvar lezárása kapcsán más vasútállomások elérése, útvonalak a 3-as metró kiváltására) is reflektáló anyagokat tesz közzé honlapján:

  • Észak-déli útvonalak térképei, leírásai, videói a 3-as metró vonalán és azon túl itt.
  • Hasznos kerékpáros tanácsok a vásárlástól az írott és íratlan szabályokig itt.
  • Biciklis oktatóvideók itt.
  • Útvonalak a Nyugati lezárása idején működő vasútállomásokhoz itt.