Hírek

2019.04.11.

Csatlakozunk a műanyag hulladék elleni harchoz

Csatlakozunk a műanyag hulladék elleni harchoz

Akik részt vettek a túrán az előző években, azok talán már meg is szokták, hogy a rajtban mindenki számára PET palackos vizet osztunk. Habár a túra végén gondoskodtunk ezek begyűjtéséről és újrahasznosításáról, ettől függetlenül ez a rengeteg műanyag így is hatalmas mennyiségű szemetet generált. Gondoljatok csak bele, 8000 résztvevőnél 8000 palack mekkora mennyiség…

Azt gondoljuk, hogy a Magyar Természetjáró Szövetségnek nem csak megszerveznie kell ezt a túrát, hanem utat is mutatni, edukálni, figyelmet felhívni. Ennek tudatában nem fér bele a kiosztott több ezer műanyag palack. Megszüntetni, nem adni viszonylag egyszerű dolog, de szerettünk volna konstruktívak lenni ebben a témában is. Így az utolsó hetekben többször fogjuk felhívni a figyelmet arra, hogy használjatok többször használatos kulacsokat, palackokat. A rendezvényközpont közepén lehetőséget fogunk biztosítani arra, hogy friss vízzel megtöltsétek ezeket.

Emellett pedig egyedi, környezetbarát, Gerecse50 arculattal ellátott kulacsot is kínálunk nektek. A szokásos fosszilis alapanyagokból készülő polietilénnel ellentétben ez a műanyag cukornád etanol polimerizációjával készült. A cukornád növekedése során is jelentős mennyiségű széndioxidot köt meg a légkörből, ezzel is csökkentve az üvegházhatást. BPA-mentes, mosogatógépben mosható, a szokásos műanyagokkal megegyező mechanikai tulajdonságokkal bír. Valamint ha már kiszolgálta korát és tulajdonosát, akkor teljes mértékben újrahasznosítható.

A kulacsot a TURISTASHOP webshopjában találjátok meg ezen a linken: https://turistashop.hu/kategoriak-99/ajandektargyak/gerecse50-bio-kulacs-924

Ha szeretnél belőle magadnak is, akkor a webshopon keresztül meg tudod vásárolni, majd a Szent Borbála téren a túra napján át tudod venni. A kulacs esetében nem tudsz futáros kiszállítást választani, vagy a Tengerszemben átvenni. Viszont mindenkit bíztatunk arra, hogy az előzetes megvásárlással gyorsítsátok fel a folyamatot, így a túra reggelén nem kell fizetéssel vesződni.

Bízunk abban, hogy velünk együtt ti is aktívan részt vesztek abban, hogy minél kevesebb műanyag szemét termelődjön körülöttünk. Nem csak a túra napján, hanem minden egyes nap. Köszönjük!