Hírek

2024.04.15.

Diákok is segítenek az útvonalak bejárásában a rendezvény előtt

Diákok is segítenek az útvonalak bejárásában a rendezvény előtt

A tatabányai Árpád Gimnázium diákjai is segítenek a Gerecse 50 teljesítménytúrán, például bejárják az útvonalak egy részét a túra előtti héten.

A Gerecse 50 teljesítménytúra fő rendezője a Magyar Természetjáró Szövetség, akiknek munkáját a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség mint társrendező segíti. A nyolcezer fős túranap gördülékeny lebonyolításában hagyományosan fontos szerepet játszanak a megyei szövetség önkéntesei.

Egyik fontos feladatuk, hogy az útvonalakat előzetesen bejárják, ellenőrizve, hogy a válaszható négy táv járható, túrázható legyen. Az útvonalak bejárásában a Vulkán Tömegsport Egyesület túraszervezői, túravezetői is kiveszik a részüket: minden év első három hónapjában olyan túrákat szerveznek, amelyek a Gerecse 50 valamelyik távjának a részén vezetnek.

A természetes útakadályokat sokszor kézi erővel is meg lehet szüntetni, de akár nagyobb fakidőlések, akadályok is elő-elő fordulhatnak a turistautakon, ilyenkor az erdészet segítségét kell kérni. A megyei szövetség nagy segítséget kapott a tatabányai Árpád Gimnázium diákjaitól is. 2023-ban vették fel a kapcsolatot, és Kántor Péter igazgatóhelyettes szervezésének köszönhetően már második éve mind a bejárásban, mind az indításnál és az ellenőrzőpontokon nagy segítségére vannak a szervezőknek.

2023-ban a 10 km-es távot ellenőrizték a diákok, akkor Varga Zsuzsanna, a Vulkán Tömegsport Egyesület túravezetője kísérte őket. Ebben az évben összetettebb feladatot kaptak, mert túrájukkal bejárták a 20 km-es, a 30 km-es és az 50 km-es táv egy-egy szakaszát. Ezúttal Pápai László, szintén a Vulkán túravezetője volt a kísérőjük.

Köszönjük a munkájukat!