Hírek

2022.04.11.

Erdei etikett a túra során

Erdei etikett a túra során

Mint ahogy minden területnek, az erdőlátogatásnak is megvannak a maga írott- és íratlan szabályai. Kiemeltünk néhány fontosat, amit szeretnénk megosztani veletek. Kérjük, hogy ezeket tartsátok szem előtt, hogy élményekben, emlékekben gazdag eseményként emlékezhessetek vissza a túrára.

Ahhoz, hogy mindnyájunk számára száz százalék felé íveljen az élményfaktor, kérjük, fontoljátok meg és alkalom adtán tartsátok be a túrázás következő etikai szabályait:

  • Ez a teljesítménytúra nem verseny. Minden szintidőn belül beérkező túrázót egyenlő értékeléssel és elismeréssel jutalmazunk. Így hát ne rohanjunk, ne törtessünk az ösvényeken, túrázzunk erőnk és hangulatunknak megfelelő sebességgel. Ha lehet, jobbra tartva, engedjük el a picit gyorsabb tempóban haladókat. Az erdő hatalmas, bőven elférünk benne!
  • Kérjük a dohányzó túrázókat, hogy a túra alkalmával, a túra útvonalán haladva tartsák vissza szenvedélyük sóvárgó vágyait! Az erdei levegő legyen mindenkinek egyformán illatos.
  • Kérjük az állatbarát túrázókat, hogy hűséges két-négy-hatlábú társaikat ne hozzák magukkal erre a túrára! Nyilván minden jószág a gazdája szemében szelíd és jól szocializált, ám nagy létszám okozta nyüzsgésben a gyerekes családoknak zavaró és ijesztő tud lenni még egy vidámnak látszó öleb is.
  • Soha, de soha ne dobjunk el szemetet! Ha valakit szemetelni látunk, figyelmeztessük rá, hogy elejtett valamit.

Végezetül ne felejtsük, hogy az erdőben vendégek vagyunk. Viselkedésünk legyen mindig egy jó vendég visszafogottságának megfelelő.

Köszönjük, hogy megtisztelitek egymást és az erdőt a leírtak betartásával.