Hírek

2024.02.28.

Ismerd meg a Gerecsét! - Könyvajánló természetjáróknak

Ismerd meg a Gerecsét! - Könyvajánló természetjáróknak

A Természetjáró Túrakönyvek sorozat részeként megjelent A Vértes és a Gerecse legszebb túrái című könyvet ajánljuk figyelmetekbe, ha jobban meg szeretnétek ismerni a Gerecsét.

Nem szívesen valljuk be, de van élet a Gerecse 50-en túl is! ;) Habár a teljesítménytúra mind a négy távja igyekszik az útvonalak hosszának megfelelően minél több természeti látnivalót felfűzni, lehetetlenre azért mi sem vállalkozhatunk. A hegység további, felfedezésekre, kirándulásokra méltó helyszíneit, például a Gerecse parádés kilátást nyújtó mészkőrögeinek füzérét, a bajóti Öreg-kő és a Jankovich-barlang lenyűgöző formáit vagy éppen a Nagy-Gerecse teljesítménytúra alatt nem érintett részeit a is felfedezhetitek ezzel a könyvvel.

A Magyar Természetjáró Szövetség 2020-ban indította el Természetjáró Túrakönyvek sorozatát, amelynek első kötete ezt a két kevésbé felkapott, ám néhol annál meglepőbb formavilágú, Budapestről is gyorsan elérhető hegységünket mutatja be 20 túrán keresztül. A kínálat széles skálán mozog, a kezdő túrázók által is élvezhető könnyű, pár kilométeres erdei sétáktól kezdve a rutinosabbaknak szánt, kimerítőbb gyaloglások is megtalálhatók a zsebben is hordozható, igényes kiadványban.

A fotókkal és rajzokkal gazdagon illusztrált kiadványban a térképekre helyezett QR-kódok segítségével a könyv valamennyi túrája megnyitható a Természetjáró applikációban, így egy okostelefon segítségével navigálni is egyszerű. A leírásokban ezért az izgalmas háttérinformációkra, az útba eső természeti és kulturális látványosságok tömör, de olvasmányos ismertetésére helyezték a hangsúlyt a könyv szerzői.

A 2023 nyarán kiadott második, frissített kiadásban a turistaút-hálózatban az első kiadás óta történt változásokat (nyomvonal igazítások, jelzésváltozások és az ezekhez tartozó szövegi korrekciók) aktualizálták.

A Vértes és a Gerecse legszebb túrái című kiadvány, valamint a többi túrakönyv is a Turistashopban érhető el.