Hírek

2024.04.11.

Miben menjek a Gerecsére? - Tippek a megfelelő ruházathoz, cipőhöz

Miben menjek a Gerecsére? - Tippek a megfelelő ruházathoz, cipőhöz

Egy 50, de akár egy 20 kilométeres túra előtt is érdemes jól átgondolni, hogy milyen felszerelésben vágjunk neki. A legfontosabb a túracipő vagy bakancs, de a szeszélyes áprilisi időjárás miatt érdemes a ruházatra is odafigyelni. A Gerecse 50 teljesítménytúrák partnerétől, a Dockyard ruházati üzletektől első kézből kaphatunk szakavatott tanácsokat. (x)

Bakancs vagy cipő?

Az biztos, hogy 1 napos túrákra, hazai terepekre semmiképpen nem szabad túl merev bakancsot választani. Aki szereti a magas szárú bakancsokat, azoknak a puhább talpkialakítású, vékonyabb bőr vagy szintetikus felsőrésszel készülő bakancsok között érdemes szétnézni. Az egyik legkedveltebb ilyen modell a Columbia Newton Ridge, ami vízhatlan kivitelben és sokféle színben, verzióban elérhető. A szintetikus felsőrészű bakancsok között is vannak vízhatlan membránnal ellátott típusok.

Nyerj Columbia cipőt a Gerecsén!

A Gerecse 50 teljesítménytúra alatt keresd a rajt-cél központban a Dockyard sátrát, ahol most megnyerheted a 3 Columbia cipő egyikét! Emellett banánnal, szőlőcukorral és vízzel frissítheted magad.

Sokan a kényelemre és dinamikus haladásra szavaznak, ők inkább az alacsony szárú túracipők között keresgélnek. „Sok túrázó ma már terepfutó cipőben indul neki a hazai túráknak, hiszen a terepviszonyok nem annyira kitettek, a bokájukat nem annyira kell félteni, azonban a jó tapadást és a komfortot ezek a cipők megadják. A Columbia, Hoka, Salomon választéka elég átfogó, ezek a modellek most a terepfutás térnyerésének köszönhetően is igen népszerűek.

Természetesen széles a kínálat bőr- vagy szintetikus túracipőkből is. Itt vannak klasszikusok és színes, úgynevezett outdoor sneakerek is, melyek hozzák a túracipők tapadását, technológiai előnyeit, miközben megjelenésükben egy dimanikus, divatos világot idéznek.

Akciós túraruházat

Április 14. vasárnapig egy különleges akcióban bármit beszerezhetsz, ami még hiányzik!

Ennek a családnak a legújabb fejlesztése a Columbia Omni-Max talpszerkezete, ami maximális puhaságot, az ütéseket elnyelő komfortot adnak. A talpat a fenyőtobozok pikkelyes, réteges mintázata ihlette.

Fontos, hogy bármelyik lábbelire esik is a választásunk, ne 0 kilométeres cipővel vágjunk neki a túrának. Még akkor is, ha egy jó túrazoknival és megfelelő méretválasztással már kevésbé esélyes, hogy az új cipőnk feltörje a lábunkat, érdemes kipróbálni rövidebb távon is őket.

A szintetikus az jó

Általánosan a ruházatról fontos elmondani, hogy érdemes rétegekkel készülni, de természetesen a túra előtt már látszani fog, hogy várható-e csapadék vagy hideg, netán nyárias időben vághatunk neki a Gerecsének. Egy túrázó ruhatárában egy vízhatlan esőkabát, túrakabát ott kell legyen.

Érdemes szintetikus vagy kevert szálas, jól szellőző és gyorsan száradó pólót, felsőt választani, még akkor is, ha valaki például a túrainget preferálja. A megállók idejére egy csere póló vagy egy vékony felső még enyhébb időben is jól jöhet, de menet közben ne öltözzünk túl.

Nadrágunk az időjárástól függően lehet rugalmas, szintetikus túrasort vagy akár hosszabb túranadrág. Itt sokféle verziót ismerünk, vannak lecipzározható darabok is. A sortok, nadrágok zsebeit érdemes jól átgondoltan használni. A vízhatlan esőnadrág is nagyon hasznos darab lehet, hiszen nem csak felül ázhatunk el - de ezt nyilván csak várható eső esetén érdemes betenni.

Mi kerüljön a csomagba?

A Gerecse távjaira nem kell óriás csomaggal érkeznünk. A kisebb méretű, 20-30 literes hátizsákban legyen kulacs, amit tölteni tudunk, kis méretű energiaszelet, müzli, szőlőcukor vagy olajos magvak, amiből gyorsan erőt meríthetünk. Ne maradjon ki a sebtapasz, egy csere zokni és persze 1-2 jól összerakott szendvics, esetleg banán, alma. Természetesen zsebkendő és/vagy WC papír is elengedhetetlen. Azt meg említeni sem kell, hogy amit beviszünk, azt ki is hozzuk az erdőből, így esetleg egy szemetes zacskó vagy zsák is legyen nálunk.

Hol kapható?

A Dockyard üzletei közül a legszélesebb túra-outdoor választékot Budapesten a Király u. 59. szám alatt találjuk, illetve természetesen a dockyard.hu webshopon. De az alap termékeket az ország összes Dockyard üzletében megtaláljátok.