Hírek

2024.02.27.

Mostantól a Tatabányai Értéktár része a Gerecse 50 is

Mostantól a Tatabányai Értéktár része a Gerecse 50 is

A nagy múltú, népszerű teljesítménytúra eddig is szerepelt a megyei értéktárban, de most felkerült a városiba is.

A Gerecse 50 teljesítménytúrát a Komárom-Esztergom megyei Természetjáró Szövetség indította és szervezte hosszú éveken át, majd a Magyar Természetjáró Szövetség előbb társszervezőként, majd 2018 óta főszervezőként vette át a stafétát.

A rendezvény szorosan kötődik Tatabányához, hiszen a kezdetektől, 1982-től a város központja ad helyet a rajt-cél helyszínének, ide érkezik minden évben az a sok ezer ember, aki részt vesz a teljesítménytúra négy távjának valamelyikén.

A klasszikus, 50-es táv útvonala olyan látványos gerecsei helyszíneket érint, mint a város határában fekvő János-forrás, az Öreg-Kovács-hegy és a Nagy-Gerecse, a Király-kúti-rét, a Hajagos-hegy, a Pes-kő sziklái vagy a Tatabánya fölé magasodó Turul-szobor, hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Az utóbbi emblematikus helyet egyébként a rövidebb távok is kivétel nélkül érintik; innen emlékezetes panoráma tárul elénk a városra és a környékére.

Az elismerő oklevelet január 19-én, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan megszervezett Tatabányai Értéktár Napon adták át. Az eseményen Lusztig Péter alpolgármester, a Tatabányai Értéktár Bizottság elnöke elmondta, sok olyan értéke van a városnak, amelyek a Vármegyei Értéktárban már megtalálhatóak, a tatabányaiban viszont még nem, ezért döntöttek úgy, hogy a két gyűjteményt összedolgozzák.

Az elismerést Horváth Zoltán, Komárom-Esztergom megyei Természetjáró Szövetség egykori elnöke, a túra egyik kitalálója, elindítója vette át.

Gerecse 50

A Gerecse 50 teljesítménytúrát hagyományosan április harmadik szombatján rendezik - idén ez április 20-a -, amikor rendszerint több ezer túrázó méretteti meg magát a választható távok egyikén.