Hírek

2024.03.25.

Hogyan tájékozódj a Gerecse 50 teljesítménytúrán?

Hogyan tájékozódj a Gerecse 50 teljesítménytúrán?

Először is: kövesd a többieket! De komolyra fordítva a szót: ha biztosra akarsz menni, ajánlunk néhány módszert, hogy véletlenül se tévedj le a helyes útvonalról.

Rögtön ellent is mondunk magunknak, mert bár a legtöbbször nem hibázunk, ha vakon követjük az előttünk bandukolókat, de azért nem árt, ha mi magunk is tisztában vagyunk az útvonallal, és van hova nyúlni, ha elbizonytalanodunk. Ilyen eltévedési pontok lehetnek például azok a helyek, ahol egy-egy táv addig közös útvonala kettéválik, és mi nem vesszük észre, hogy nem a saját távunk útját követjük. Az is előfordulhat, hogy nincs körülöttünk senki, és csak magunkra, illeve a térképre és a turistajelzésekre támaszkodhatunk.

Többféle módszert is ajánlunk a túra közben tájékozódásra.

1. Természetjáró alkalmazás

A Gerecse 50 teljesítménytúrák mind a négy távját megtalálod a Természetjáró oldalán és az applikációban is. Az adott távnál akár a navigációt is elindíthatod, amit ha hanggal együtt használsz, szólni fog az elágazásaknál. Ha előfizető vagy, töltsd le offline az útvonalat térképpel, így mindig tudni fogod, hogy a jó úton vagy-e.

Tipp: ha nem szeretnél rögtön egy évre előfizetni, használd az ajándékkártyát, és egy hónapra elérheted az app pro funkciót.

2. Track letöltése

Ha bármilyen más terepi térképalkalmazást használsz, töltsd le honlapunkról a választott táv trackjét gpx-ben, nyisd meg az alkalmazásban és használd útközben. Például innen töltheted le a Gerecse 20 trackjét.

3. Figyelj az elágazásokra!

Több táv is sokáig ugyanazon a nyomvonalon halad, majd egyszer csak szétválik. Ha épp egy olyan társaságot követsz, akik a másik távot teljesítik, könnyen téged is "elcsalhatnak" a jó nyomvonalról. Ezért fontos, hogy különösen figyelj a távok elágazásainál.

  • Az első ilyen pont 5,5 km-nél található (Arany-lyuk barlang), bár itt a 30-as és 50-es táv még együtt fordul balra a sárga sáv jelzésen, a rövidebbek viszont a piroson haladnak tovább egyenesen. Ez többnyire nem okoz gondot, hiszen a két hosszabb és a két rövidebb táv indulói nem egy időben rajtolnak. Ugyanakkor a 10 km és a 20 km sem sokáig megy egy nyomon, hanem 100 méterrel később szétválik: a 20-as a piros, a 10-es a sárga jelzést követi.
  • 13 km-nél Vértestolnai út (Gorba-nyereg): itt nagyon kell figyelni, ugyanis az 50-es táv az út túloldalán a piros kereszt jelzésen folytatódik, míg a 30 km-es táv tovább a piros jelzésen halad Vértestolna felé.
  • Kis-rét: az utolsó előtti ellenőrzőponton minden táv összefut, de még nem maradnak együtt teljesen végig, mert a 10-es és 20-as táv a piros kereszten éri el a Turult, a 30-as és 50-es távok pedig egy kicsit hosszabb kanyart tesznek a sárga négyzet felé indulva.

4. Jelzések

A Természetjárón megtalálod az útvonalad részletes itinerét, tehát azoknak a turistajelzéseknek a sorát, amiket követned kell, megadva a váltások helyét is. Ez is jó módszer lehet, hogy ne tévedj el: így csak azt kell figyelned, mikor kell másik jelzésre váltani. Példának nézd meg a Gerecse 50 itinerét! A négy távot korábban négy különböző színű „pöttyel” jelölték, bár ezek mára sokszor elkoptak. Ettől függetlenül az itinerben megtalálod a távodhoz tartozó színt is, ha ezeket keresnéd a fákon.

5. Leírás

Oldalunkról is elérhető az egyes távok alatt a Természetjáró részletes leírása a távokról. Ha nem is olvasgatjuk túra közben, de felkészüléskor jól jöhet, ha már van némi ismeretünk az útvonalról. Nézd meg a Gerecse 30 leírását!

6. Hagyományos térkép

Sokan szeretik egyben átlátni a területet, ahol túráznak, ezért készítettünk egy hagyományos térképet is, amelyen egyszerre látszódik mind a négy útvonal. Ezen az áttekintő térképen nézegetheted a távokat, a domborzatot, a turistajelzéseket. Akár le is mentheted a telefonodra, így mindig kéznél lesz a túra során. A térképet a lap alján letöltheted PDF formátumban is, ha ki szeretnéd nyomtatni.