Hírek

2020.02.07.

Új utakon az ötvenes távon

Új utakon az ötvenes távon

Az idei Gerecse50-nek kétség kívül a legnagyobb változása, s újdonsága a leghosszabb táv mentén történt apró nyomvonal-módosítás. Az ötvenes és a harmincas táv szétválása után eddig az ötvenes túrázók a főútra kiérve azon maradva haladtak tovább néhány kilométeren keresztül Tardosig, követve a piros kereszt (P+) jelzést. Néhány hónappal ezelőtt azonban a régióban számos túrajelzés létesült, illetve áthelyeződött. Többek között az említett piros kereszt is az úttestről felkerült az út mellett nyugatra magasodó Gorba-tető lankáira, helyét pedig a piros négyzet jelzés vette át.

Ez a változás tette lehetővé, hogy a túra kövesse a jelzést és ezáltal az útvonal átkerüljön az erdőbe. A túrázók így egy nyugodtabb, szebb és nem mellesleg sokkal biztonságosabb környezetben élvezhetik a Gerecsében való természetjárást.

Az úttesten való átkelés után a kiépített pihenő mögött egy sorompó mutatja a helyes irányt. A környező fákon frissen festett jelek biztosítanak arról, hogy jó helyen járunk. Pár percnyi sétálás után egy kőfejtő kopár fala emelkedik előttünk, mely a környékbeli hollók kedvelt pihenőhelye. A kőfalat elhagyva pár száz méter erejéig kaptatósabb emelkedő vár ránk, de hamarosan újra könnyebben lépkedhetünk. A tetőre felérve kifejezetten kellemes, könnyen járható terepen túrázhatunk. 1-2 kilométer után lassan ereszkedni kezd az útvonal, Tardos felett pedig meredek lejtmenet után jutunk egy csendes kis utcácskába, ami a település központja felé vezet. Itt csatlakozunk be a régi, megszokott nyomvonalba.

Meggyőződésünk, hogy ezzel a változtatással mindenki csak nyerni fog. A módosítás ára 2,1km 85m szintemelkedéssel, de cserébe az autó között aszfalton történő gyaloglás helyett további időt tölthetünk a jó levegőn a természetben. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az eddigi 47,9km-es táv a változás után a méréseink szerint egészen pontosan 50,0km lesz. Így lesz igazán ötvenes a Gerecse50!